Sales és HR tanácsadás

Hogyan kapcsolj sales fokozatba?

2017.03.27

Ha te mérnök, informatikus, ügyvéd, bölcsész, stb. végzettségű és beállítottságú ember vagy, és van egy vállalkozásod, akkor bizony te is értékesítő vagy. Most esetleg tiltakozol: "Méghogy kupec/ügynök/üzletkötő?! Na az nem vagyok!" Lehet, hogy le is nézed ezt a szakmát?

Pedig van olyan, hogy értékesítői üzemmód, ezt segítek neked is bekapcsolni.

Az autóban sem egyből az 5. vagy 6. sebességgel kezdünk. A sales fokozat eléréséhez végig kell mennünk néhány lépésen.

  1. Legyen víziód! Soha ne a pénzért csináld! Például, ha szoftverfejlesztő vagy, akkor AKARJ segíteni cégeknek, embereknek a szoftvereddel! Könnyítsd a munkájukat, növeld a hatékonyságukat, segítsd őket nagyobb profithoz a megoldásoddal. A te megoldásodnak mi a haszna az ügyfeleid számára?
  2. A víziódat váltsd át célokra, aztán ehhez készíts végrehajtható tervet. A víziót a céltól az különbözteti meg, hogy a cél (nehezen, de) elérhető, tömege és határideje van.
  3. Készíts piackutatást, nézd meg, hogy valóban szükség van-e a termékedre, vagy csak te érzed így. Láttam már több asztalfióknak készített terméket, a tiéd ne legyen az! Így elkerülheted azt a veszélyt is, hogy későn jössz rá, hogy valaki olcsóbban és régebben már megvalósította az ötletedet. A piackutatásnál a haszonérvekre koncentrálj!
  4. Fogalmazd meg, miben különbözöl a konkurenciádtól. Ha nem teszed magad egyedivé, akkor csak az ár marad összehasonlító tényezőnek. Ezt ugye te sem akarod?
  5. Konzultálj egy értékesítési vagy marketing szakemberrel, hogy meyik ügyfélszerzési mód a legmegfelelőbb a termékednek. Elmúlt az az idő, amikor elég volt annyit mondani az üzletkötődnek, hogy kész a termék, kész az árlista, nem érdekel hogyan, csak menj eladni!
  6. Most már jöhet a sales fokozat, írj, vagy hívj, és segítek!

Ugye, hogy a néha lenézett és kicsit misztikus (erre születni kell!) értékesítési folyamatot is lehet logikus lépésekre bontani?

Vittinger László
kapcsolatépítész